• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У суботу, 29. августа, Жарко Ђурић, ловочувар у НП Тара, Драган Лазић из Ужица и четири млада пара из Београда и Новог Сада, спасили су младог срндаћа из дубоког, старог и празног базена.

У Националном парку Тара средином августа снимана је серија “Време зла”, по истоименој трилогији Добрице Ћосића, својеврсном наставку саге о породици Катић, којој је познати писац посветио најзначније наслове из свог књижевног опуса.

Сигурно сте крећући се по Тари приметили чудне браон кутије окачене на дрвене рамове. Не није реч, о хранилицама за птице или нечему сличном. Реч је о феромонским клопкама за инсекте. Феромони су супстанце које луче мирисе специфичне за одређену врсту и привлаче је, те стога омогућују потпуно селективно сузбијање инсеката.  У Националном парку Тара их користимо за контролу популације поткорњака.

На данашњи дан, 13. јула, 1981. године највећи део планине Таре је законом проглашен за национални парк. Основни разлози за стављање под заштиту државе били су: очувани шумски комплекси, природна популација Панчићеве оморике, велика биолошка разноврсност, геодиверзитет и богато културно-историјско наслеђе.

На атрактивним теренима Националног парка Тара од 3. до 5. јула одржано је премијерно издање ултра маратонске трке “Тара ултра трејл”. По први пут на Тари, једној од најлепших планина Србије, одржана је права “посластица” за све љубитеље планинског трчања.

У палати тврђаве Голубачки град у четвртак, 18. јуна, отворена је ретроспективна изложба фотографија „Тара 2010-2020“. Изложба је организована као плод сарадње ЈП „Национални парк Тара“, ЈП „Национални парк Ђердап“ и Друштва “Тврђава Голубачки град”.

Милош Перовић, песник, путописац и драмски писац, рођен је 1874. године у Ужицу где је завршио гимназију. Студирао је у Београду, Бечу и Лајпцигу. У Цириху је 1905. године одбранио докторат из психологије и педагогије. Радио је као наставник у Чачку, Скопљу и Солуну.

Ове године по 50 пут, 22. априла, се обележава Дан планете Земље, који су Уједињене Нације прогласиле датумом од глобалног значаја на Генералној скуштини 1970. године како би људској цивилизацији упутиле опомену да мора да промени однос према нашој планети коју систематски уништава угрожавајући и свој опстанак.

У Србији се данас, 11. априла, обележава национални Дан заштите природе који је прилика да се укаже не само на значај очуване природе за опстанак живог света и квалитет животне средине и живљења људи, већ и значај управљања заштићеним подручјима.

На Митровцу у Националном парку Тара у периоду од 22. до 29. фебруара 2020. године одржана је друга ликовна колонија „Тара“. На овогодишњој ликовној колонији учествовало је 10 сликара из Србије, Црне Горе и Русије који су насликали 20 слика. 

На Сокоцу је у среду, 26. Фебруара, одржана прва конференција посвећена заштити Панчићеве оморике, ендемичне врсте за коју се процењује да би у наредних 50 година могла да нестане уколико се Република Српска и Србија, чија подручја насељава, заједно не посвете овом проблему.

Магазин Пи Си Прес (PC PRESS) је у оквиру акције ТОП 50 по 23. пут изабрао најбоље сајтове у Србији. Стручни жири су чинили Урош Богдановић главни извршни директор „KrAn studio“, Анђелка Дуцић главни извршни директор „Symbiotica, Мићко Љубичић главни извршни директор  „Tim Talenata“ и Бора Миљановић главни извршни директор „Represent Communications

Страна 1 од 17

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм