• (+381) 031/ 863 644

 • office@nptara.rs

Посматрање медведа

МЕДВЕДИ ИЗБЕГАВАЈУ СУСРЕТЕ С ЉУДИМА.

Мрки медвед (Ursus arctos) је највећа звер у Европи и важан део добро очуваног екосистема. Национални парк Тара је дом за преко 50 јединки, међутим, чак и у подручјима попут Таре, где медведа има у великом броју, није га уобичајено сусрести. Медведи су по правилу врло срамежљиви и плашљиви и не виде људе као потенцијални плен, већ, их се плаше и избегавају сукобе. Када осети присуство човека медвед одмах напусти подручје, углавном пре него што га приметимо. Међутим, сусрети се ипак могу догодити.

 

НИЗАК РИЗИК ОД НАПАДА

У нашим крајевима напади медведа су изузетно ретки. Човек је изложен 400 пута већем ризику смрти од удара грома него од напада медведа.

 

Медведи нападају човека у ретким ситуацијама тј. само ако се осете угроженим односно када су изненађени, испровоцирани или када штите младунце. Зато је јако важно елиминисати елемент изненађења тако да најавимо своје присуство. Ако се, ипак, деси да видите медведа, најважније је да останете прибрани, процените ситуацију и реагујете сталожено. Немојте бежати већ се полако повуците у смеру Вашег доласка.

 

У СЛУЧАЈУ ДА СРЕТНЕТЕ МЕДВЕДА:

 • Дајте медведу довољно простора да настави свој пут.
 • Ако вам медвед долази у сусрет, а није вас приметио, учините се препознатљивим -говорите мирно и полако се повлачите. Када примети људско присуство медвед ће се највероватније одмах повући, но ипак наставите пратити његово понашање.
 • Ако наиђете на медведа у непосредној близини (посебно ако је то женка с младунцима): зауставите се, останите смирени те се полако повлачите назад без наглих покрета и вике.
 • Не бацајте камење нити било какве предмете према медведу.
 • У ретким случајевима медвед може извести лажни напад без физичког контакта с циљем да Вас уплаши тј. удаљи нежељене посетиоце.
 • Ако вас медвед напада, не покушавајте му узвратити. Станите мирно или полако лезите на тло лицем према доле. Медвед ће се највероватније зауставити и неће бити физичког контакта. Претварањем да сте мртви, а пре него што дође до контакта, можете показати медведу да нисте претња. Кад лежите на земљи, ставите руке око врата како бисте заштитили главу и лице. Покушајте остати што мирнији све док се напад не заврши. Пре устајања проверите да ли је медвед још увек у вашој близини.
 • Никада немојте бежати од медведа. Медведи могу трчати брзином и до 50 km/h. Изузетак је када сте у могућности доћи до склоништа (нпр. аутомобила) у неколико корака. Пењање на стабло може помоћи - иако су медведи добри пењачи, ретко ће се пењати за вама.

 

КАКО СЕ ПОНАШАТИ У СТАНИШТУ МЕДВЕДА

 • Будите приметни, поготово кад се крећете кроз густу вегетацију или неприступачним теренима!
 • Пса водите на поводцу! Ако ваш пас наиђе на медведа, вероватно ће појурити према њему, а потом га довести до вас тражећи заштиту.
 • Ако видите медведа, не прилазите му нити га узнемиравајте!
 • Не храните медведа (а ни друге животиње), чак и ако изгледа мирно и знатижељно!
 • Држите се даље од места где се медведи хране.
 • Никада не улазите у брлоге, пећине и јаме!
 • Никада се не приближавајте младунцима медведа! Мечка никада није далеко. Она има изражен заштитнички инстинкт и увек је спремна да брани своју младунчад.

 

ПРИЈАВИТЕ СУСРЕТ СА МЕДВЕДОМ

Ако сте током боравка на Тари негде срели медведа молимо Вас да на то пријавите на следећу е-адресу office@nptara.rs или на телефоне

Посматрање медведа у Националном парку Тара

 

Детаљи туре:

Локација: Национални парк Тара, Бајина Башта, Србија

Трајање туре: 4-5 сати

Период: мај-октобар

Број особа: максимално 3 по чеки

Број чека: 2

Проверите цену и слободне термине!

Укључено у цену:

- водич/ренџер

- мултимедијална презентација

- превоз теренским возилима

- приступ и боравак на хранилишту

 

Опис туре:

Национални парк Тара је дом најбројније популације мрког медведа у Србији. Процена је да је на подручју планине Таре настањено преко 50 медведа. Нудимо вам прилику да видите и дивите се највећој звери Европе, мрком медведу, у његовом природном станишту из безбедних чека на хранилиштима.

Хранилишта су места где се медведи прихрањују у периодима када стручњаци процене да нема довољно хране у природи. Ипак, ово је само мали део у исхрани медведа, јер бујне шуме Таре обезбеђују довољно хране за све њене становнике. Од укупно 4 хранилишта 2 су доступна за туристе.

Након мултимедијалне презентације о Националном парку Тара и програму мониторинга мрког медведа, ренџери ће вас теренским возилима одвести дубоко у шуму. По изласку из возила, пешачите неколико стотина метара до чеке где ћете у потпуном миру чекати појављивање медведа.

Најчешће имамо успеха да видимо медведа, али пошто је реч о дивљим животињама - ништа није загарантовано! Можда ће медведи одлучити да дођу по храну тек по ноћи. Не заборавите да дивљe животиње имају свој начин живота, а ми, људи, само покушавамо да им приђемо што је ближе могуће у њиховом природном станишту.

Image
Image
Image

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм