• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Планирајте посету

ИСПЛАНИРАЈТЕ ВАШ БОРАВАК

Најбољи начин да почнете посету парку или дневне излете је да свратите у неки од Центара за посетиоце НП Тара или Туристичко-информативни центар где можете добити све потребне информације везане за боравак у парку.

Свакако најпопуларније локације у парку су видиковци са којих се пружају незаборавни погледи. За посетиоце је уређено укупно 9 видиковаца, а детаље о њима можете пронаћи на овој страници.

За све оне који желе да упознају Тару пешачећи на располагању је 30 планинарских стаза различите тежине и укупне дужине око 290 км. Све стазе су обележене путоказима жуте боје и планинарским маркацијама, а детаље о стазама можете наћи овде.

На подручју Таре за сада су обележене само 3 бициклистичке руте, али мрежа шумских путева пружа солидне услове за вожњу бицикла за кориснике различите физичке спреме. Ако не долазите са својим бициклом можете га изнајмити у Центру за посетиоце на Митровцу.

Алтернатива за вожњу бицикла може бити јахање. Ергела „Дора“ се налази на Калуђерским барама у близини Цркве сабора српских светитеља (манастирски станови) и видиковца Црњесково. Ако сте почетник овде се можете упознати  са основама јахања, а ако сте искусан јахач можете и изнајмити коња.

У летњем периоду могуће је купање на језеру Перућац или Заовинском језеру. Понтонска плажа у Перућцу се налази недалеко од бране и поседује базенчиће за децу, а у непосредној близини је неколико угоститељских објеката где се можете освежити или нешто појести. На језеру Заовине не постоји уређена плажа за купање и највећи број посетилаца се купа на простору бране Лазићи. Имајте у виду да је највећи део земље и обалског појаса око језера Заовине у приватном власништву.

Риболов је, такође, дозвољен на ова два језера уз куповину дозволе за риболовне воде Националног парка Тара. Информације о режимима риболова и ценама дозвола можете пронаћи овде.

Једна од главних атракција наше земље јесте кањон Дрине, а једини начин да га упознате и доживите његову лепоту и грандиозност јесте са воде односно током крстарења језером Перућац. Туристички бродови плове од плаже у Перућцу до Вишеграда где можете посетити ћуприју Мехмед-паше Соколовића и Андрић град. Све информације у вези са пловидбом можете добити у агенцији Таратурс.

Ако сте авантуристичког духа и желите да се опробате у активностима које ће покренути адреналин у Вама GREEN BEAR вас чека. Искористите прилику да се опробате у различитим активностима на копну и води – спуштање низ стену, вожња кајака, ZIP LINE, турно скијање и посебна атракција устани и веслај – Stand UP Paddling.

Када сте у нашем крају обавезно искористите прилику да видите и кућицу на стени која се налази на уласку у Бајину Башту из правца Ваљева, односно на 1 км од центра града.

Још једна од локалних атракција је Шарганска осмица – музејска железница која ће Вам пружити прилику да се возите ћиром пругом која представља право градитељско чудо.

Шта год радили током боравка на Тари биће Вам потребно доста енергије тако да се можете окрепити у неком од ресторана са локалним специјалитетима. Ресторани спостоје на Калуђерским барама, Митровцу, језеру Заовине, Перућцу и Бајиној Башти.

Поред добре хране овај крај је познат и по производњи квалитетних ракија у шта се можете уверити у дестилеријама ББ клековача у Бајиној Башти или Стара песма у Пилици.

Желимо Вам пријатан боравак у Националном парку Тара и околини.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм