• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Светски дан заштите животне средине обележава се сваке године 5. јуна широм планете. Тај јединствен датум прилика је да се подсетимо да одговорност у опхођењу према природи лежи у сваком појединцу.

Светски дан заштите животне средине инициран је од стране Генералне скупшине Уједињених Нација 1973. године у Стокхолму, када се 113 држава изјаснило да постоји потреба међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Данас се 5. јун обележава у више од 150 земаља,  када се удружују владини и невладини сектори и друге организације, компаније, али и Уједињене нације са њиховим програмом (UNEP – United Nation Environment Programme), у јединственој мисији подизања свести о  кључним еколошким питањима. С тим у вези се на глобалном нивоу организују радионице, спроводе се кампање, еколошке акције и бројне друге активности.

Циљ му је и да нас освести и подстакне да мењамо своје навике. Животна средина је угрожена на много начина, а кључно за предузимање ефикасних мера њене заштите огледа се у препознавању и разумевању тих претњи, стога се 5. јун може сматрати и као оријентир цивилизацији да су чиста и здрава животна средина од суштинске важности за будући опстанак људске врсте.

На овај најзначајнији међународни дан посвећен животној средини и њеној заштити, сваке године посебан фокус ставља се на одређену тему, а ове године, он је усмерен на обнављање земљишта, борбу против дезертификације и отпорност на сушу.

Поводом овог важног датума и ми вас позивамо да се ујединимо у очувању наше планинске лепотице, јер шуме су благо наше планете!

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм