• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Од 29. до 31. маја, ЈП "Национални парк Тара" је угостио делегацију од 12 запослених из ЈУ "Национални парк Шар планина", најмлађег националног парка у Северној Македонији, основаног 2021. године.

Током тродневне посете, колеге из Северне Македоније су имале прилику да се упознају са радом и активностима ЈП "Национални парк Тара", као и да размене искуства са домаћинима из Србије. Циљ посете био је усвајање примера добре праксе и стицање нових знања која ће им бити од користи у даљем раду и развоју њиховог заштићеног подручја.

Стручњаци из Националног парка Тара су представили низ успешних пројеката и иницијатива, механизме управљање биодиверзитетом, одрживи туризам и сарадњу са локалном заједницом. Гости из Северне Македоније су показали велико интересовање за наше методе и приступе с обзиром на сличан законски оквир, што је резултирало конструктивним дискусијама и плановима за проширивање и унапређење будуће сарадње.

Посети је присуствовао и Мустафа Гонен, извршни директор „Global Conservation“ за Европу и централну Азију, разматрајући потенцијалне могућности за будућу сарадњу.

Посета је завршена обиласком најзначајнијих локалитета у Националном парку Тара, где су гости могли да се увере у лепоту и значај овог заштићеног подручја. Верујемо да ће ова размена искустава допринети јачању односа између наших паркова и бити подстицај за нове заједничке пројекте.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм