• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У Националном парку Тара, од 15. до 21. 4. 2024. године, боравила је прва група студената у оквиру пројекта ,,Теренска пракса студената природно – математичких наука у Националним парковима Тара и Ђердап“. Око 80 студената са универзитета у Београду, Новом Саду, Нишу, Крагујевцу и Новом Пазару, обавиће стручну праксу. Едукација је планирана у четири термина, у седмодневним боравцима студената и професора на терену, у пролећном термину (април и мај) и јесењем (септембар и октобар).

Оваква пракса је прилика да студенти природних наука теоријска знања примене на терену и да на адекватан начин спознају значај очувања заштићених подручја и природних екосистема, односно заштите животне средине.

 У првом, априлском термину, у Националном парку Тара боравило је 10 студената из Београда, Ниша, Крагујевца и Новог Сада, углавном са мастер и докторских студија. Студенти су из две секције: Бриолошка секција (маховине) и Миколошка секција (гљиве).

У уторак, у Центру за посетиоце Митровац, одржана је презентација и упознавање са основним вредностима парка, а потом су студенти са биолозима и шумарским инжињерима из ЈП ,,Национални парк Тара“ истраживали подручје природног резервата ,,Црвени поток“. Студенти су учествовали и у садњи Панчићеве оморике, посађено је 20 садница оморике на тресетишту резервата ,,Црвени поток“, а према инструкцијама и условима заштите природе Завода за заштиту природе и Министарства заштите животне средине.

Иако је, у среду, Тара осванула под снегом, студенти су сакупљали гљиве и маховине на потезу према Крњој јели и Секулићу, ван првог степена заштите. У поподневним терминима вршили су детерминацију сакупљених примерака.

У четвртак и петак, студенти су обишли Заовине, Врањак и подручје око језера Крушчица, док је у суботу организован обилазак видиковца Бањска стена, као и обрада података и завршни састанак.

Пројекат мониторинга природних ресурса кроз едукацију студената, финансијски је подржало Министарства заштите животне средине, у сарадњи са Биолошким факултетом и Биолошко – истраживачким друштвом ,,Јосиф Панчић“.

 

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм