• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Од понедељка, 22. априла, почиње наплата накнаде за коришћење возила на моторни погон у заштићеном подручју Национални парк Тара.

Накнада ће се наплаћивати на улазним капијама у Перућцу и на Калуђерским Барама.

Накнада се наплаћује у складу са Законом о накнадама за коришћење јавних добара ("Службени гласник РС", 95/2018, 49/2019, 92/2023.) односно Одлуке о накнадама за коришћење заштићеног подручја Национални парк Тара ("Сл. гласник РС" бр. 48/2011, 109/2023, 14/2024.).

Предвиђене су накнаде за следеће категорије возила:

I категорија моторних возила до 1,3m висине (код предње осовине возила) - мотоцикли и путничка возила - 300 динара по дану

II категорија моторних возила са приколицом висине до 1,3m и комби возила  - 500 динара по дану

III категорија моторних возила висине 1,3m (аутобуси и камиони) - 700 динара по дану

IV категорија моторних возила висине веће од 1,3m (код предње осовине вучног возила) са више од 3 осовине - сва возила са више од 3 осовине - 1.700 динара по дану.

У првом периоду наплата накнаде ће се вршити по возилу по дану, а предвиђено је увођење десетодневних и годишњих накнада када се прибаве потребне дозволе и сагласности.

Накнаде за коришћење возила на моторни погон у заштићеном подручја ослобађају се:

1) физичка лица која имају пребивалиште у заштићеном подручју;

2) физичка лица која су запослена на простору заштићеног подручја, која обављају послове или врше службене радње у заштићеном подручју;

3) физичка лица са инвалидитетом и посебним потребама;

4) пензионери са најнижим износом пензије у смислу закона којим се уређује пензијско и инвалидско осигурање уз подношење доказа – последњег примљеног чека од пензије;

5) возила са регистарским ознакама Бајине Баште.

Град Ужице упутио је према Министарству заштите животне средине иницијативу да се возила са регистарским ознакама Ужица ослободе наплате накнаде. Компромисно решење је да ће ужичке таблице бити ослобођене плаћања до одлуке министарства. 

Према Закону средства од накнада за коришћење заштићеног подручја иду на наменски рачун управљача и могу се трошити за активности на заштити и развоју заштићеног подручја.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм