• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

     У периоду од 3. 4. до 6. 4. 2024. године, представници ЈП ,,Национални парк Тара“ боравили су у Атини, као део тима који је представљао Србију на међународном пројекту за истраживање екстремних пожара, COST akcija CA22164 European Network on Extreme fiRe behaviOr (NERO).

     Овај пројекат окупио је стручњаке из области шумских пожара из различитих делова света како би разменили знања, искуства и најбоље праксе у вези са екстремним пожарима. Делегацију Србије која је учествовала на састанцима и радним групама у оквиру пројекта, чинили су: Слободан Милановић, као научник и редован професор на Шумарском факултету, Милица Тошић и Ирида Лазић са Физичког факултета, као истраживачи и Марко Томић и Бранко Безаревић, практичари из ЈП ,,Национални парк Тара“.

     Током боравка у Атини, српска делегација је активно учествовала у радним групама посвећеним различитим аспектима екстремних пожара, као и на састанку главног међународног комитета. Њихов допринос био је од великог значаја за размену знања и унапређење сарадње у области заштите шумских пожара, с обзиром на то да тренутна ситуација указује на забрињавајућу тенденцију која може утицати на будућност земаља Балкана и средње Европе, због све већег броја и интензитета шумских пожара.

     ,,Учешће на овом скупу пружило нам је драгоцену прилику да разменимо искуства са колегама из других земања и да сазнамо више о најновијим истраживањима и техникама у области екстремних пожара. Све више смо сведоци екстремних појава пожара, који имају значајан утицај на животну средину, економију и друштво у целости. Сигуран сам да ће ово искуство допринети унапређењу наших активности у Националном парку Тара и бољем управљању шумским пожарима у нашој земљи. Овај скуп је само један у низу корака које Србија предузима како би унапредила своје капацитете за управљање пожарима и заштите животне средине.“ – истиче Марко Томић, један од представника ЈП ,,Национални парк Тара“.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм