• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У среду, 13. 3. 2024. године, у просторијама Туристичке организације Србије у Београду одржана је промоција књиге ,,Златиборе питај Тару“, чији су издавачи Туристичка организација ,,Златибор“, Туристичка организација ,,Тара-Дрина“ и ЈП ,,Национални парк Тара“. Испред издавача на промоцији су се присутнима обратили Владимир Живановић, директор ТО ,,Златибор, Милица Томић, извршна директорка ЈП ,,Национални парк Тара“ и Синиша Спасојевић, заменик директора ТО ,,Тара-Дрина“.  

Владимир Живановић, директор ТО “Златибор” је рекао: ”Књига је настала као плод јако добре сарадње ЈП “Национални парк Тара”, ТО “Тара-Дрина” и ТО “Златибор” која годинама траје у оквиру туристичке регије Западна Србија и представља искорак у њеном даљем развоју. Идеја је била да наше најзначајније знаменитости и културно-историјске вредности представимо на један иновативан, леп и приступачан начин кроз пријемчив текст и велики број квалитетних илустрација.” 

“Јавност је од нас навикла да се бавимо промоцијом пре свега природних вредности, али као што подручје Таре и Златибора има заједнички биодиверзитет заједничка нам је и историја, традиција и обичаји. Наша обавеза је да радимо на заштити и промоцији културних вредности подручја, а једна оваква јединствена књига је најбољи начин за то.” навела је Милица Томић извршна директорка за заштиту и развој у ЈП “Национални парк Тара” 

Заменик директора ТО “Тара-Дрина” Бајина Башта и један од аутора Синиша Спасојевић је нагласио: ”Ово је књига за будуће генерације и књига о којој ће се тек причати. Поред тога што је леп пример заједничке сарадње више институција, ова књига на примамљив начин увезује причу о прошлости и традицији са промоцијом културне баштине и туризма водећих српских туристичких дестинација.” 

Књига је настала као плод заједничке сарадње аутора: Ранка Милановића, Синише Спасојевића, Данијеле Ћировић и Биљане Михајловић. Публикација је двојезична, на српском и енглеском језику и настала је са основим циљем промоције туристичких вредности златиборско - тарског краја кроз призму традиције и културних посебности овог подручја. 

Кроз занимљиве и едукативне текстове, уз изузетне илустрације Биљане Михајловић књига „Златиборе питај Тару“, која почиње причом о чувеној истоименој песми Михаила Ћуповића, доноси обиље информација о Тари и Златибору, градитељству и народним ношњама овог подручја, туристичким атракцијама, легендама и предањима, старим занатима, аутентичној храни и слично. Као што и сами аутори наводе, књига је намењена за све од 7 до 107 година. Најмлађи да се науче и забаве, а старији да допуне знање, да се подсете, али и подиче и поносе богатим културно-историјским наслеђем које су нам преци оставили и атракцијама које нам је природа даровала. 

Ранко Милановић из НП Тара и један од аутора је објаснио како је књига настала: ”Сви ми годинама уназад сарађујемо на различитим пројектима, а сам књига је настала непланирано односно развила се из једне друге идеје и од једне брошуре стигла до књиге од шездесетак страна. Илустрације јесу биле можда најзахтевнији посао, али смо највише времена потрошили како би добили текст који је питак и пријемчив свима”. 

Текст је приредила Данијела Ћировић, туристичка новинарка: ”Ја сам се последња прикључила овом тиму и очигледно оправдала указано поверење. Иако сам доста радила на подручју западне Србије много сам научила о овом подручју и нашој традицији кроз рад на књизи. Ништа слично не постоји на нашем тржишту и сигурна сам да ће књига привући велику пажњу као права породична књига”. 

Први утисак на читаоца остављају врхунске илустрације Биљане Михајловић која наводи: “Иако се дуго бавим овим послом и обрађивала сам сличне теме илустровање овакве књиге било је прави изазов, јер су илустрације морале бити прецизне и реалистичне те нисам имала много простора за импровизацију. Најкомпликованије ми је било представљање народне ношње овога краја односно свих специфичних детаља које она има. Процес рада јесте био специфичан и компликован, али сам као и колеге кроз рад на књизи научила доста ствари и сигурна сам да ће читаоцима бити јако занимљива”. 

Иако посвећена, пре свега, бајинобаштанском и чајетинском крају, ова књига је јединствен пример атрактивно представљене културне баштине, предања и туризма и на неки начин осликава сву лепоту целокупне српске традиције, наслеђа и јединствене природе. Судећи по првим реакцијама, сигурни смо да ће она бити радо читана, али и оригиналан поклон за све љубитеље природе, традиције и једног лепог погледа на нашу прошлост и наслеђе од предака. 

У наредном периоду нас очекују промоцију на Златибору и у Бајиној Башти.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм