• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Изречене су пресуде двојици планинара који су 16. октобра 2022. године ушли у прву зону заштите Националног парка Тара без одобрења управљача и без пратње службених лица.

Прекршајни суд у Ужицу, одељење суда у Бајиној Башти је 14.7.2023. године донело је пресуду да су окривљени У. Л и И. М. одговорни што су дана 16.10.2022. године у 18.00 часова на локалитету Топла пећ боравили у првој зони заштите Националног парка Тара без одобрења управљача и кретали се изван обележених стаза без пратње чувара. Окривљена лица су поступила супротно одредбама члану 7 став 2 Правилника о унутрашњем реду и чуварској служби у Националном парку Тара и члану 56 став 4 Закона о заштити природе чиме су учинила прекршај из члана 128 Закона о заштити природе због чега су на основу наведеног законског прописа ОСУЂЕНА на НОВЧАНУ КАЗНУ.

У ноћи између 16. и 17. октобра на Тари се одиграла права драма у којој су 2 планинара, која су боравила неовлаштено у првој зони заштите и без одговарајуће опреме, евакуисана у акцији спасавања која је трајала преко 10 сати. Без адекватне опреме преморени планинари, који су се налазили на литицама планине Звјезде у подручју кањона Дрине, нису могли да се врате назад, па су позвали помоћ. Када су лоцирана лица су евакуисана према језеру Перућац и даље чамцима. Један од планинара је био лакше повређен, а констатован им је и тремор и укоченост доњих екстремитета. У акцију спасавања је било укључено 17 људи, међу којима су осим припадника ГСС-а и чувара заштићеног подручја НП Тара учествовали и припадници граничне полиције, ватрогасци и чланови ПК Тара са чамцима, и са пет службених возила.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм