• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Десети по реду семинар за управљаче заштићених подручја организовало је на Тари Министарство заштите животне средине у сарадњи са ЈП „Национални парк Тараˮ, од 25. до 26. октобра 2021. године.

Семинар је окупио око 150 учесника, управљаче 92 заштићена подручја као и представнике Министарства заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије, Покрајинског завода за заштиту природе, Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.

Теме о којима се разговарало су биле везене за нови Закон о заштити природе, рад чуварске службе и унапређење сарадње са локалном заједницом и заинтересованим странама. Други дан семинара је био предвиђен за теренски рад односно обилазак Националног парка Тара.

Директор ЈП „Национални парк Тара“ је гостима пожелео добродошлицу и изразио задовољство приликом да се управљачи сретну, разговарају и размењују искуства. Он је истакао и да је ово за НП Тара година јубилеја, јер се обележава 40 година од оснивања парка и да су резултати рада видљиви али и да су бројни изазови и даље присутни.

„Законом смо омогућили да се повећа површина под заштитом на више од 8% територије Србије. Успостављена је еколошка мрежа Натура 2000, чиме смо испунили једну од наших обавеза према ЕУ. Забранили смо изградњу хидроелектрана у заштићеним подручјима и тиме смо директно обезбедили очување природних вредности. Увели смо начело предострожности и сада држава може одмах да реагује у случајевима када постоји непосредна опасност за природу, чак иако у том тренутку нема довољно научних податакa. Министарство заштите животне средине наставиће да унапређује законе како би се унапредила заштита природе, а уједно ће интензивирати активности како би се осигурала њихова пуна примена у пракси“ – рекао је Дујановић.

Државни секретар је додао и да ће за локалне самоуправе на чијим територијама се налазе заштићена подручја бити обезбеђени подстицаји из буџета за финансирање инфраструктурних пројеката, канализационе мреже, путева, али и друге пројекте који ће допринети квалитетнијем раду заштићених подручја.

„Свакодневно се срећемо са проблемима везаним за заштиту природе и ресурса које имамо. Овом приликом желим да позовем све управљаче да се обрате Заводу, да сарађујемо ближе јер само заједничким снагама можемо да дођемо до позитивних резултата“ рекла је Марина Шибалић, директорка Завода за заштиту природе Србије.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм