• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Тродневна конференција Паркова Динарида, мреже заштићених подручја Динарида, одржана је у Бару (Црна Гора) уз присуство управљача из Албаније, Словеније, Северне Македоније, Хрватске, Србије, Косова*, Босне и Херцеговине и Црне Горе, као и представника ресорних државних органа, установа и организација цивилног друштва. Тема конференције били су изазови које је пандемија COVID-19 донела заштићеним подручјима, а као главни истакнути су губитак прихода од туризма, отежано спровођење конкретних мера заштите подручја, ослабљена сарадња са локалном заједницом или прекомерни утицај туриста по укидању епидемијских мера.

Kонференцију је окарактерисало позитивно расположење због приметног позитивног тренда повећања броја заштићених подручја у региону.

“Иако су током пандемије поједини делови друштва били блокирани заштита природе није стала. Заштићена подручја, иако изложена бројним изазовима током пандемије, показала су да су много отпорнија и већина је успела да се опорави и да већ ове године буду букирани посетиоцима, због чега сада имају неку другу врсту проблема. Радује нас што у неким земљама долази до експанзије заштићених подручја и сматрамо да ће суочавање са новим и будућим ризицима зависти и од наше спремности да регионално сарађујемо. Конференција Паркова Динарида свакако је једна од прилика за то”, истакао је председник Паркова Динарида Зоран Мрдак.

Вредност заштићеног подручја не може се мерити по приходима које остварује, већ да ли испуњава своје примарне функције, а то је очување биодиверзитета, чиме се обезбеђује благостање и природе и људи, истакао је Марко Пећаревић, менаџер пројекта “Заштићена подручја за природу и људе” из WWF Адрије, светске организације за заштиту природе.

 “Неразумевање функције заштићених подручја једна је од главних препрека за њихово одрживо управљање, у промени те свести свако има улогу - управљачи, доносиоци одлука, различите установе за заштиту природе, као и организације цивилног друштва. Само тако обезбедићемо њихово циљано, дугорочно и ефикасно финансирање. Чињеница да су током пандемије грађани постали свеснији природних богатстава својих земаља и важности очуване природе, један је од корака ка томе”, истакао је Пећаревић.

Тамара Брајовић, директорица Директората за природу у Министарству екологије, просторног планирања и урбанизма, истакла је да је Црна Гора препознала важност заштићених подручја и њиховог доброг управљања у очувању биодиверзитета. Потврда тога се рефлектује у већем броју нових заштићених подручја и најавила и да ће Катич бити и званично проглашен за ново морско заштићеног подручја у току ове седмице.

Један од предавача на конференцији је био и гдин Борис Ерг, директор Међународне уније за очување природе (IUCN) - Канцеларија за Источну Европу и Централну Азију који је учесницима пренео закључке и налазе недавно одржаног Светског конгреса Међународне уније за очување природе у Марсељу.

На конференцији су у чланство у мрежи Паркова Динарида примљени и нови паркови: НП Галичица из Северне Македоније, НП Дрина из Босне и Херцеговине као и Јавно предузеће шумарства “Шуме Републике Српске” које управљају са више заштићених подручја: Парк природе Цицељ, Парк природе Орјен и Парк природе Прача, као и прашуме Лом и Јањ у Босни и Херцеговини.

У току конференције одржана је VI Генерална скупштине Паркова Динарида на којој је изабран нови Управни Одбор организације као и председник и два потпредседника Скупштине. У наредне 3 године чланови управног одбора ће бити: гдин Амарилдо Мулић, директор НП Уна (БиХ), гдин Драгиц Караклић, директор НП Тара (Србија), гдин Фатмир Бразхда, Директор заштићених подручја региона Елбасан (Албанија), гдин Игор Креитмаyер, директор Управе за заштиту природе у Министарству господарства и одрживог развоја (Хрватска), гдин Самир Ајдини, директор НП Маврово (Северна Македонија), гдин Слободан Делић, директор Парка природе Пива (Црна Гора), гдин Исак Раковица, Парк Гермиа (Косово*) и гдин Тео Хрвоје Оршанич, директор Завода за заштиту природе Републике Словеније (Словенија). За потпредседнике управног одбора изабрани су гдин Караклић и гдин Оршанич.

За председника Скупштине реизабран је гдин Ненад Стризреп из Хрватске, а за потпреседнике гђа Орнела Поци (Албанија), гдин Бајрам Катехоли (Косово*) и гдин Новица Зечевић (Северна Македонија).

У току конференције организована је и студијска посета Националном парку Скадарско језеро.

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм