• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

У вези са саопштењем које смо Вам доставили 12. фебруара 2021. године ЈП "Национални парк Тара" обавештава јавност о даљим дешавањима по питању нелегалне градње.

На основу поднетих пријава за 6 објеката за само 1 објекат судски је започео.

У међувремену су евидентирана 44 нова нелегална објекта 32 инвеститора углавном на подручју Заовина - Секулића и Ослуше односно катастарских општина Бесеровина, Зауглине и Коњска река. Записници о нелегалној градњи су предати општинском и републичком грађевинском инспектору на даље поступање.

Од 32 инвеститора 22 нису са територије општине Бајина Башта. Такође, изражена је тенденција фиктивне пријаве лица из других општина на адресе на Тари или чак регистрација пољопривредних газдинства како би заобишли одређене процедуре и лакше дошло до грађевинске дозволе.

Осим уништавања станишта и угрожавања ретких врста нелегална градња води ка естетској деградацији предела и стварању комуналних проблема и загађењу водоизворишта.

Службе ЈП „Национални парк Тара“ ће наставити да поступају у складу са овлашћењима и овом приликом апелујемо на остале надлежне институције да буду доследне и експедитивне у поштовању закона и спровођењу законских процедура и решења како би стали на пут овом проблему.

  

 

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм