• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Протеклог викенда, од 21. до 24. маја, одржана је трећа по реду “Ћирилична баштина” манифестација која негује и промовише употребу ћирилице.

Током трајања манифестације врши се и додела награда појединцима и установама које се посебно истичу у заштити и неговању ћирилице. Ћирилична даровница је најзначајнија награда у оквиру манифестације која се додељује само једном добитнику и представља националну награду за изузетан допринос и нарочите заслуге у очувању и промоцији ћирилице. Добитник овогодишње Ћириличне даровнице је градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић - за допринос у очувању и промоцији ћирилице, српског језика и писма, као и због одлуке да званични дигитални канали града Бањалуке буду на ћирилици.

Добитници захвалница су за допринос очувању и промоцији ћирилице су и ЈП „Национални парк Тара“ и компанија Златиборац.

ЈП “Национални парк Тара” током 40 година постојања и рада на заштити и унапређењу природног и културног наслеђа подручја активно делује и на пољу очувања и промоције ћириличне баштине. Издавач је великог броја публикација писаних на ћирилици од којих је добар део намењен најмлађој популацији. Поред великог доприноса промоцији не само Таре и Бајине Баште, већ и Србије на бројним изложбама и презентацијама у земљи и иностранству Национални парк Тара радио је и на повезивању са различитим институцијама у земљи и дијаспори у циљу јачања и очувања националног идентитета.

Kомпанија Златиборац као водећа компанија у категорији трајних сувомеснатих производа на тржишту Србије,  успешно послује у још 15 земаља и у свом пословању, већ више од две деценије промовише ћирилично писмо. Лого компаније Златиборац исписан ћириличним писмом, настао 2001. године, инспирисан је штампаним издањима из осамдесетих година у којима су приказани мотиви и текстови из средњовековних црквених књига.

Манифестија „Ћирилична баштина“ је настала на основу Декларацији о заштити и неговању ћирилице, а која је једногласно усвојена на седници Скупштине општине Бајина Башта и организује се од 2019. године.

„Овде се ћирилица пише срцем и циљ нам је да заиста „Ћирилична баштина“ заживи, као манифестација која неће бити само локалног већ и националног и регионалног карактера. Надам се да ћемо из године у годину подизати ниво садржаја и да ће ово постати један од престижнијих догађаја на културној мапи Србије, јер то сигурно и заслужује. Порука која се недвосмислено шаље из Бајине Баште јесте да морамо неговати наше писмо и чувати своју културу и традицију", рекао је Синиша Спасојевић из Организационог одбора.

Трећа по реду Ћирилична баштина имала је врло садржајан и квалитетан програм почев од предавања еминентних српских интелектуалаца, академика Мира Вуксановића и проф. др Рајне Драгићевић, преко музичког дела програма у коме ће учествовати гудачки квартет РТС-а и Музичка радионица Арт Момент, позоришне представе "Бедеми ћирилице", изложбе "Ћирифити" Петра Поповића Пироса, промоције књиге о Добрици Ерићу и фото-конкурса "Ћирилица увек са мном" до забавно-едукативних садржаја за децу основних и средњих школа и стручних водичких тура кроз историјат и значај манастира Раче и Рачанске преписивачке школе за очување српске писмености.

Организатор је Ћириличне баштине је Установа "Култура" под покровитељством општине Бајина Башта.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм