• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Поводом 1. августа, дана открића Панчићеве оморике, на платоу испред Центра за посетиоце на Митровцу је отворена изложба „Биодиверзитет слива реке Дрине“.

Изложба је настала у склопу реализације пројекта „SAVE - Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине“. Партнерски га спроводе ЈП „Национални парк Тара” и ЈП „Шуме Републике Српске” уз подршку ресорних министарстава и завода за заштиту природе, института, факултета и еколошких организација.

Панчићева оморика (Picea omorika) је јединствена врста четинара, ендемит Балканског полуострва и терцијерни реликт. Име је добила по најпознатијем српском ботаничару Јосифу Панчићу који ју је открио на планини Тари 1875. године у селу Заовине.

Природна станишта Панчићеве оморике данас се простиру на узаном подручју око средњег тока реке Дрине, са обе стране између Вишеграда и Бајине Баште, и на неколико изолованих локалитета - један југоисточно од Устипраче, други југозападно од Фоче и трећи у близини манастира Милешева код Пријепоља.

Данас је оморика угрожена највише због климатских промена, те се може десити да за педесетак година она потпуно нестане. Како би се сачувала ова светска реткост, али и друге угрожене врсте слива Дрине покренут је прекогранични пројекат „SAVE – Очување јединствене биолошке разноликости у сливу Дрине” у оквиру ИПА програма, који се финансира из претприступних фондова ЕУ.


У склопу реализације пројекта прецизно ће бити мапирана станишта оморике и њихово тренутно стање и обављене анализе генетског материјала на свим локалитетима у западној Србији и источној Босни. Што ће омогућити да се реално сагледа ситуација планирају потребне мере и активности на укупно 20 станишта Панчићеве оморике у подручју шест општина на две стране Дрине (Бајина Башта, Сребреница, Милићи, Рогатица, Вишеград и Фоча).

Реализацију пројекта прате и бројне образовне и промотивне активности са циљем да се јавности, пре свега младима из ових шест општина, укаже на укупно богатство и биолошку разноврсност слива Дрине и њихов значај како на локалном тако и на глобалном нивоу.

У наредном периоду сви заинтересовани изложбу могу видети у Центру за посетиоце на Митровцу сваког дана од 9 до 18 часова.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм