• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

WWF, светска организација за природу, окупила је на Калуђерским барама у Националном парку Тара наставнике и ученике из 10 основних и средњих школа, који су протеклих осам месеци промовисали своје заштићено подручје.

WWF је за полазнике Академије за природу у октобру прошле године организовао обуку у Истраживачкој станици Петница, након чега су ученици и наставници постали амбасадори пет заштићених подручја у Србији -   националних паркова Тара, Ђердап и Фрушка гора, Специјалног резервата природе Горње Подунавље и Предела изузетних одлика Авала. Амбасадорске школе Националног парка Тара биле су ОШ „Душан Јерковић“ из Костојевића и ОШ „Владика Николај Велимировић“ из Ваљева.
 
У сарадњи са управљачима заштићених подручја, амбасадорске школе су спроводиле пројекте у оквиру којих су организовале часове у природи, изложбе, спортске догађаје, вршњачку едукацију, снимали кратке филмове и друге активности, са циљем да боље упознају биолошку разноврсност заштићеног подручја из којег долазе, а истовремено га и промовишу.
 
За две године трајања WWF академије за природу, заштићена подручја у Србији добила су 20 амбасадорских школа. Желели смо наставницима и ђацима да покажемо другачији начин учења о природи, пре свега кроз боравак у њој. Циљ је био да боље упознају своје заштићено подручје и његове карактеристике и вредности. На тај начин постају одговорни према природи и њени амбасадори. Надамо се да ће ученике, који су прошли нашу Академију, заштита природе привући и као њихово будуће занимање, изјавила је Соња Бађура, задужена за образовне програме у WWF-у.
  
WWF академија за природу је део великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а финансира га Шведска међународна развојна агенција.

фото: Милица Миловић Киноли

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм