• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

Представници Националног парка Тара посетили су уторак, 27. фебруара, посетили ОШ „Владика Николај Велимировић“ у Ваљеву који као амбасадори Таре реализују пројекат „МедоВАтура“У оквиру активности WWF академије за природу.

Сврха ове посете била је да се ученици ове школе упознају са природним и културним вредностима Националног парка Тара и начином управљања заштићеним подручјем. Представници НП Тара су покушали да ђацима у Ваљеву прикажу и приближе специфичности овог подручја, али и да им скрену пажњу на потребу заштите и очувања природе.

Пројекат „МедоВАтура“ су осмислили ученици ОШ „Владика Николај Велимировић“ заједно са наставницом биологије Данијелом Николић и учитељицом Славицом Филиповић Јовановић на Академији за природу која је део WWF-овог пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“.

Циљ пројекта је да ученике ОШ „Владика Николај Велимировић“, али и све остале заинтересоване грађане Ваљева боље упозна са нетакнутом природом Таре, угроженим и заштићеним биљним и животињским врстама и популарним локалитетима. Кроз промоцију НП ,,Тара“ , показујући како се природа штити на Тари, ученици ће апеловати на то и да се у Ваљеву мора више водити рачуна о заштити природе.

Пројектни тим чине ментори наставница биологије Данијела Николић и учитељица Славица Филиповић Јовановићуз подршку директора Предрага Гојковића,  библиотекарке Миле Милутиновић, учитељице Љубице Видић, вероучитеља Драгана Станојевића. У пројектни тим су укључени следећи ученици: Тина Стојковић, Милица Ђурђевић, Катарина Пантелић, Божидар Цветковић, Лука Васиљевић, Теодора Зарић, Лука Михаиловић, Огњен Јевтић, Марко Јовановић, Анђела Бубања, Невена Расевић, Јована Гајић, Марија Туфегџић.

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштићеним подручјима, развили образовни програми за децу, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја.

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм