Veličina slova

A- A A+

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ ЛОЗИНКУ?

*

Излетишта и видиковци

ВИДИКОВЦИ

Видиковци у Националном  парку Тара су најатрактивније локације са којих се ово заштићено подручје упознаје и доживљава на посебан и свој начин. Видиковци на Тари се не броје, већина их је неприступачна, али се до најлепших, срећом може доћи. Постоји 5 уређених видиковаца који су ограђени и безбедни за посетиоце: Црњесково, Бањска стена, Биљешка стена, Ослуша и Сјенич на Витмировацу.

Видиковац Бањска стена

vidikovactara

Видиковац Бањска стена се налази 6 км од Митровца и представља најпопуларнији видиковац на Тари. До њега се лако стиже шумским путем, а на самом видиковцу постоје клупе и сигурносна ограда. Са видиковаца се пружа незабораван поглед на језеро Перућац, кањон реке Дрине и подручје Осата у БиХ.

Видиковац Биљешка стена

Биљешка стена је локалитет удаљен од Предовог крста око 6 км, на 1225м надморске висине. Одавде се пружа прелеп поглед на језеро Перућац, кањон на једној и долину реке Дрине на другој страни. Овде се из непосредне близине може видети и Панчићева оморика (реликт и ендемит Балканског полуострва). Опремљен је са неколико столова и клупа, а ту је и кућица у којој је сниман филм "Птице које не полете".

Видиковац Црњесково

Видиковац Црњесково је смештен на Калуђерским Барама, на 15 минута хода од Манастирских станова и ергеле коња. Са ове литице, на 1035 м надморске висине, види се Соколарица, Крстата стена, долина реке Раче са истоименим манастиром и Бајину Башта.

Видиковац Ослуша

Видиковац Ослуша (964 м.н.в.) је удаљен 8 км од Митровца. Видиковац је опремљен дрвеном надстрешницом са клупама и столовима, информативним таблама и ложиштем за ватру. На овом локалитету се налази и полетиште за параглајдере, а са овог лако доступног видиковца пружа се поглед на долину Дрине, Босну, Бајину Башту и Повлен.

Видиковац Сјенич

Видиковац Сјенич (Витмировац) на Црном врху је уређени видиковац на највећој надморској висини (1.444 м.н.в.) и на њему доминира 12 м висока дрвена осматрачница. Са овог места пружа се поглед на клисуру Дервенте, село Растиште, језеро Перућац, Алуге, као и састојине Панчићеве оморике у резерватима Било и Црвене стене и шумовити масив Таре. Налази се на 5,5 км од Предовог Крста и само 100 м од шумског пута који води ка Заовинама.

 

setnastazaracaШЕТНА СТАЗА ''РАЧА''

• Рача
• 372 m н.в.
• 2 km

Шетна стаза Рача има посебан значај, јер поред природних вредности презентује највреднији културно-историјски споменик парка, манастир Рачу са археолошким локалитетима који се налазе у близини. Стаза је лагана за шетњу, опремљена свим неопходним пратећим садржајима за задржавање и одмор у природи посетилаца: мостови, надстрешнице, столови, клупе, чесме, информативне табле.

Шетна стаза почиње од манастира Рача и води десном обалом истоимене реке до уласка у природни резерват ''Клисура Раче''.

До манастира се долази колима за 15 минута из Бајине Баште. Испред манастира постоји велики плато који се користи као паркинг. Иза манастирских зграда кроз ливаде долази се до почетка стазе и два велика пикник простора која могу да приме око осамдесет излетника.

Шетна стаза од одморишта креће кроз букову шуму поред реке Раче. Поред огромних стабала букве и граба у току шетње могу се видети висока стабле јове поред саме обале. На крају стазе долази се до живописних слапова врела Лађевац и самог извора. Врело је крашког порекла и има сталну температуру од 17 ºC. Вода врела је лековита и у народу се користила за лечење кожних бoлeсти. Пре извора на стази постоји скретање које води ка археолошком локалитету ''Скит св. Ђорђа'', за који се претпоставља да је било место чувене „Рачанске преписивачке школе“.

Повратак је истом стазом или асфалтним путем на који се излази преласком преко каменог моста код Лађевца. Асфалтни пут пролази кроз заселак Копривну и води до манастира.

 

setnastazajarevacШЕТНА СТАЗА ''ЈАРЕВАЦ''

• Калуђерске баре
• 1.060 m.н.в
• 1.300 m

Стаза пролази кроз забарено подручје планинског потока Јаревац на Калуђерским барама. До почетка стазе може се доћи колима асфалтним путем који даље води према Рачанској шљивовици.

Шетна стаза је лагана-излетничка стаза која на почетку пролази кроз ливаде на којима се могу видети ретке биљке карактеристичне за влажна станишта Таре (сибирска перуника, црепаста гладиола, широколисни ветрогон). У водама Јаревца се може видети ретка врста рибе, пијор или гагица која живи у бистрим планинским потоцима. Један део стазе води кроз шуме црног и белог бора, као и мешовите шуме смрче, јеле, букве са примесама јавора, бреста и црног граба... Опремљена је са дрвеним прелазима, мостићима, клупама за одмор и информативним таблама…

Ова шетна стаза (1300м) се наставља у планинарску стазу дужине 3 km која води до излетишта ''Брана Јаревац''. То је обновљен излетнички простор са уређеним одмориштем поред језерцета формираног обнављањем урушене бране на Јаревцу. За пролазак планинарске стазе потребна је адекватна опрема, јер се прелази преко потока, а кретање додатно отежава шумска вегетација и каменит, стрм терен. Планинарска стаза се завршава на улазу у Резерват природе ''Клисура Рача'' код бране и језерцета на Јаревцу, а кањон Раче спаја је са шетном стазом ''Рача'' чинећи са њом јединствену целину.

Са Бране Јаревац може се изаћа на асфалтни пут у Рачанској шљивовици.

 

setnastazabanjskastenaШЕТНО-ЕДУКАТИВНА СТАЗА
''БАЊСКА СТЕНА''

• Митровац
• 1.060 m.н.в
• 6,5 km

Ова стаза је намењена посетиоцима свих узраста, а потребна им је само удобна обућа и лаганим ходом могу је проћи за 1 час и 30 мин.

Почетак шетне стазе је код првог уређеног одморишта на Митровцу, асфалтним путем 400 метара иза Центра за посетиоце. Преко пута одморишта налази се улаз у у природном резерват ''Црвени поток'', јединствено станиште оморике на тресетишту. Шетно-едукативна стаза је у ствари макадамски-шумски пут који води од Митровца према резервату „Под Горушицом“. Дуж стазе је постављено 5 одморишта са клупама, корпама за отпад, едукативним таблама. Табле имају едукативни карактер и имају за циљ боље упознавање посетилаца парка са флором и фауном Таре. После 6 км равним путем кроз мешовите лишћарске шуме долази се до скретања које води до видиковца Бањска стена.

Слика овог видиковца је препознатљива и одавде се пружа поглед на највећи кањон у Националном парку, кањон реке Дрине и језеро Перућац. Поред незаборавног погледа на планински масив, доживљај на видиковцу употпуњују стoлeтна стабла црног бора са тањирастим крунама карактеристичним за бор на кречњачким литицама извајаним на ветру.

Није пожељно да се сам посетилац креће стазом, због могућих сусрета са дивљим животињама, наручито у зимском периоду. Препоручљива је шетња у групи.

У СУСРЕТ ПРИРОДИ, Национални Парк ТАРА
ВРХ latinica | ћирилица