Veličina slova

A- A A+

ЗАБОРАВИЛИ СТЕ ЛОЗИНКУ?

*

Олујни ветар направио огромну штету

Олујни ветар који је захватио Национални парк Тара 11. и 12. децембра нанео је велику штету. прве процене су да је Изваљено и сломљено неколико хиљада кубних метара дрвета на подручју Предовог крста и Калуђерских бара.

Док се ветар, који је дувао 60 километара на сат није смирио, није ни било безбедно залазити дубље у шуму. Али И на први поглед је било јасно да је начињена штета - велика. Под ударима ветра брзине од око 60 км на сат страдале су здрава  одрасла стабла смрче и јеле.

Влажан и мокар снег односно расквашена подлога због тањирастог кореновог система четинара уз јак ветар погодују изваљивању великих стабала.

"Нама је сада задата да што пре реагујемо, да не сачекамо летњи период и ројење поткорњака тј. да спречимо да нам  се понови ситуација од пре неколико година када су се ови инсект тзв. секундарне штеточине пренамножили", каже Драган Ђурић, управник радне јединице Митровац.

Трка са снегом већ је почела - јер је и један дан падавина довољан да велики део шуме постане недоступан и онемогући рад.

У СУСРЕТ ПРИРОДИ, Национални Парк ТАРА
ВРХ latinica | ћирилица