• (+381) 031/ 863 644

  • office@nptara.rs

Вести

WWF академија за природу отворила је своја врата за пријем друге генерације полазника и будућих амбасадора заштићених подручја, а пријављивање ће трајати од 1. априла до 10. маја текуће године. WWF академија за природу део је WWF-овог програма „Заштићена подручја за природу и људе", а осмишљена је тако да наставници и ученици из основних и средњих школа науче како да живе на одржив начин и активно и креативно заштите природу.

У мају се навршава крај првог циклуса WWF академије за природу, а обележили су га бројни сусрети школских тимова и запослених у управи пет заштићених подручја обухваћених пројектом, односно националним парковима Ђердап, Тара и Фрушка гора, Специјалним резерватом природе Горње Подунавље и Пределом изузетних одлика Авала. Циљ сарадње амбасадорских школа и управљача заштићених подручја је првенствено зближавање ђака из околине заштићених подручја са његовим  природним вредностима, затим разумевање важности заштите природе и њеном потенцијалу за развој локалне заједнице, као и осмишљавање начина за промоцију природних и културних вредности.

Резултати рада првих амбасадорских школских тимова су бројни, а међу њима су и филмови и позоришне школске представе на тему заштите природе, изградња мини заштићеног подручја у школском дрворишту, осмишљавање и продукција промотивних материјала, фото изложба, као и многи други.

Мисија WWF академије за природу је да образовањем деце на тему важности очувања природе постигне сигурну и одрживу будућност за све нас. Форма предавања и едукативних активности је креативна, узбудљива и пријемчива младима, са жељом да се присетимо да је ипак природа учионица која има још пуно тога да нас научи на занимљив начин.

Програм академије ће и ове године обухватити теме које ће поред осталог говорити о заштићеним подручјима, њиховом значају за људе и природу, о еколошком отиску, односно животном стилу и утицају људи на природу, као и о активном учешћу грађана у очувању природе. 

WWF академија за природу део је образовне компоненте великог регионалног пројекта „Заштићена подручја за природу и људе“, који је започет у октобру 2015. и трајаће до октобра 2019. године, а направљен је како би се побољшала комуникација са локалном заједницом, њено укључивање у управљање заштићеним подручјима, развили образовни програми, те туристичке понуде које ће унапредити посећеност и развој заштићених подручја. 

Пројекат „Заштићена подручја за природу и људе“ се у Србији спороводи у сарадњи са националним парковима Тара, Ђердап, Фрушка Гора и ЈП „Србијашуме“ и ЈП „Војводинашуме“, а финансира га Шведска међународна развојна агенција - Сида.

Преузмите формулар за пријављивање на следећем линку: http://www.wwf.rs/wwf_u_srbiji/zasticena_podrucja_za_prirodu_i_ljude/edukacija/

ЈП НП Тара

Простор Таре проглашен је Националним парком 13. јула 1981. године на укупној површини од 24.991,82 ha..

Твитер

Инстаграм